Hoe bewaar ik mijn groenten en fruit langer?

Een promo op groenten en fruit gespot in je Xtra-app? Nice! Maar hoe zorg je ervoor dat je je grote voorraad langer kan bewaren? Sommige soorten leg je beter op kamertemperatuur, anderen houden het langer vol in de koelkast. Bovendien let je ook best op welke soorten je bij elkaar legt en welke niet. Check onze handige tips om zo lang mogelijk van je groenten en fruit te genieten.


Waar moet je groenten en fruit bewaren?


Misschien wist je dit al, maar na de oogst rijpen groenten en fruit gewoon verder. Om ze nadien dus zo goed mogelijk te bewaren speelt de juiste temperatuur een belangrijke rol. De ideale opslagtemperatuur is voor elke groente- en fruitsoort anders. Er zijn drie omgevingen waar je optimaal kan bewaren:


Bewaren in de koelkast (tussen 3° en 7°)


Groenten als bloemkool, champignons, broccoli, oesterzwammen, prei, schorseneren, spruiten, sla, witloof en asperges horen thuis in de koelkast. Ook voorgesneden groenten zoals soep- en wokgroenten bewaar je best koel. Tip: verse asperges gekocht? Wikkel ze in vochtig keukenpapier vooraleer je ze in de koelkast legt.

Deze fruitsoorten bewaar je ook best in de koelkast: aardbeien, frambozen, bramen, appels en peren.


Bewaren in een koele berging (tussen 8° en 15°)


Groenten zoals wortelen, selder, bieten en pastinaak bewaar je best op een donkere, vorstvrije plek zoals de berging of een verluchte kelder. Hetzelfde geldt voor fruit dat afkomstig is uit warme streken, zoals kiwi’s en citroenvruchten.

Tip: plaats eventueel een rekje of schappen zodat je fruit en groenten niet te dicht bij elkaar liggen.


Bewaren op kamertemperatuur (vanaf 16°)


In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is het niet zo dat je alle groente- en fruitsoorten in de koelkast moet leggen. Deze groenten en fruit bewaar je beter op kamertemperatuur: aubergines, paprika, courgette, tomaten, bananen, avocado, tropische vruchten zoals mango, ananas, lychee …


Waarom mag je sommige groente- en fruitsoorten niet samen bewaren?


Daar zit een bepaalde wetenschap achter. Wanneer de meeste groente- en fruitsoorten rijpen, komt een rijpingsgas vrij. Dat zorgt ervoor dat wat in de buurt ligt van die groenten en fruit, ook sneller rijpt.

Je kan ook voordeel halen uit dit rijpingsproces. Wil je morgen graag die onrijpe nectarine bij je ontbijt? Leg hem dan naast een rijpende banaan.


Wat kan je doen om groenten en fruit langer te bewaren?


1. Wecken of inmaken: zo bewaar je nog langer


Geen plaats meer in de diepvries? Je kan ze wecken of inleggen. Met deze bewaarmethodes verleng je de houdbaarheid tot meerdere maanden.

Wat is het verschil tussen wecken en inmaken?

  • Wecken is heel eenvoudig. Doe je groenten of fruit in een weckpot met rubbertje en klem en laat je bokalen na het vullen 20 minuten koken.
  • Bij het inmaken werk je met een conserveringsmiddel, zoals zout, zuur, suiker, siroop of alcohol. Bekende voorbeelden zijn zoetzure augurken en pickles.


2. Confituur of chutney maken


Met confituurklassiekers als aardbei, abrikoos en bosvruchten weet je vast wel wat doen. Maar wist je dat je ook met groenten als tomaten, wortels en druiven een verrassende confituur of chutney kan maken? Zowel confituur als chutney zijn makkelijk klaar te maken én vers zijn ze ook gewoon zoveel lekkerder op een boterham, toast of in een dessert.


3. Invriezen


De diepvries: redder in nood wanneer je tijdens drukke dagen toch een gezonde maaltijd op tafel wil zetten. Extra handig is dat je groenten en fruit kan aankopen in seizoen om ze later klaar te maken. Hieronder enkele vuistregels vooraleer je aan de slag gaat:

  • Hoe sneller je invriest, hoe minder voedingsstoffen je verliest. Groenten blancheer je best eerst vooraleer je ze in de diepvries stopt.
  • Was en droog alles. Verwijder bruine vlekjes weg en snij alles in grote stukken. Zo kan je makkelijk kleine porties invriezen en later opnieuw uithalen. 
  • Gebruik vriezerbestendige glazen potten, bakjes of vacuümzakjes.